Ennustus vuodelle 2017 – mitä tapahtuu valokuvauksen maailmassa?

Ennustus vuodelle 2017 – mitä tapahtuu valokuvauksen maailmassa?

Vuosi 2016 alkaa pikkuhiljaa kääntyä kohti loppuaan ja on aika katsoa tulevaan vuoteen. Mitä tapahtuu kuvaamisen saralla vuonna 2017? 

Vaikka tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, me kysyimme kuitenkin Pro Shop Postitalon myymäläpäälliköltä Jani Gerkmanilta, mitä vuosi 2017 tuo tullessaan. Tässä Janin ennustuksia vuodelle 2017, olkaapa hyvät!

1. Peilittömät järjestelmäkamerat

Yhä useampi valitsee kamerakseen kompaktin, peilittömän järjestelmäkameran. Pieni mutta suorituskykyinen kamera kulkee helpommin mukana. Monilta ammattikuvaajilta löytyy kameralaukustaan myös peilittömiä kameroita. Odotamme kiinnostuneina, mitä peilittömiä uutuuskameroita ensi vuonna julkaistaan. Yksi ennustus on, että Sony A7 -sarjaan saadaan yksi uusi runko vuoden 2017 aikana.

2. Videokuvaaminen monipuolistuu

Videokuvaus on uusi stilli. Ihmiset kuvaavat yhä enemmän videoita ja haluavat myös luoda parempilaatuisia videoita. Järjestelmä- ja kompaktikameroiden videokuvausominaisuudet ovat kehittyneet huimasti.

Yksi mielenkiintoinen trendi on myös videostillit. Eli videoiden frameja käytetään yhä enemmän stillkuvina. On helpompaa poimia videoframeista juuri oikeat hetket ja tilanteet kuviksi. Teknisestä näkökulmasta on hyvä, että 4K-tasoiset videokuvausominaisuudet yleistyvät useilla eri kameramerkeillä

3. Kopterit ja dronet kiinnostavat yhä

Kopterikuvaus on ollut viime vuosina hyvin suosittua. Ja suosio jatkunee myös tulevaisuudessa. Kuvanlaatu on parantunut droneissa huomattavasti ja myös koptereiden koko pienenee koko ajan.

Yksi mielenkiintoinen poiminta on uusi DJI Mavic -kopteri, joka tulee olemaan yksi ensi vuoden kovimmista jutuista kopterikuvauksessa. DJI Mavicit tulevat myyntiin näillä näkymin tammikuussa 2017.

4. Aitous viehättää

Jos puhutaan yleisesti valokuvaamisen teemoista, voidaan todeta, että aitous nousee yhä enemmän esiin. Oli sitten kyseessä mikä kuvaustilanne tahansa, tilanteen luontaisen fiiliksen ikuistaminen on tärkeää.

Siis enemmän särmää kuviin esimerkiksi käyttämällä suoraa salamaa. Dokumentaarinen valokuvaus kasvaa myös edelleen.

5. Kuvien laatuun halutaan panostaa, myös somessa

Ihmiset viestivät sosiaalisessa mediassa vahvasti kuvilla. Esimerkiksi Instagramissa kuvien laatuun halutaan yhä enemmän panostaa. Älypuhelimien kamerat kehittyvät koko ajan, mutta uskon, että ihmiset kuvaavat yhä enemmän kompaktikameroilla. Kuvien muokkaus ja jakaminen tehdään mobiililaitteilla. Kameroiden wifi-ominaisuudet helpottavat ”somekuvaamista” huomattavasti, kun kuvat voi langattomasti siirtää kamerasta puhelimeen.

Poimintoja vuoden 2017 kamerauutuuksista

Kamerauutuuksien julkistusaikatauluja ja -tietoja ei yleensä tiedetä kovinkaan tarkkaan etukäteen. Listasimme tähän kuitenkin muutamia poimintoja odotetuista uutuuksista ensi vuodelle:

Peilittömistä kameroista isot odotukset kohdistuvat Panasonic GH5 -kameraan. Kyseisessä kamerassa on 6k-tasoinen still-kuvaus ja myös muilta osin huiketa kuvausominaisuudet. Panasonicilta odotetaan myös peilitöntä digijärkkäriä 4K-video-ominaisuudella.

Aktiivi- ja ammattilaiskuvaajien kestosuosikille Nikon d810 -kameralle odotetaan seuraajaa vuoden 2017 aikana.


Haluatko kuulla uutuuksista ensimmäisten joukossa? Tilaa Rajalan uutiskirje.


Lue myös

Rajala Ambassador – tulevaisuuden huippukuvaajaa etsimässä

Rajala Ambassador – tulevaisuuden huippukuvaajaa etsimässä

Rajala Ambassador -kilpailu on taas täällä! Viime vuonna suureen suosioon noussut kilpailu järjestetään tämä vuonna entistä monipuolisempana ja suurempana.

Lue lisää

Kategoriat