Fiilaten ja reilaten – Sauli Koskinen ja Saara Silvennoinen lähtivät kameran kanssa reissuun

Fiilaten ja reilaten – Sauli Koskinen ja Saara Silvennoinen lähtivät kameran kanssa reissuun

Matkusteleminen on yleistynyt huomattavasti suomalaisten keskuudessa. Television matkailuohjelmat ja esimerkiksi Lonely Planetin alati päivittyvät matkaopaskirjat tuovat jatkuvalla syötöllä uutta tietoa maailmasta. Näin kaikki matkakuumetta potevat seikkailijanalut ja kokeneet konkarit pysyvät ajan tasalla maailman maiden ja mantujen matkailutarjonnasta. Lisäksi Madventuresin kaltaiset ”tee se itse” -tyyppiset reissureportaasit osoittavat, että kuka tahansa voi olla oman elämänsä Indiana Jones tai Phileas Fogg. 

Travellaus ja reilaaminen ovat olleet jo pitkään suoranaisia trendejä. Matkailuohjelmien yleistyminen yhdessä teknologian kehittymisen kanssa mahdollistaa paitsi ikimuistoisen seikkailun myös sen taltioimisen ja jakamisen sosiaalisessa mediassa. Kamera kulkee vaivatta mukana, Instagramissa ja Facebookissa on helppo jakaa kokemuksensa sekä videona että still-kuvina. Oman kaverin tai idolin retkipäiväkirjaa seuraamalla voi helposti tuntea itsekin matkustavansa mukana. Maailma on avoinna, ja kaikki ovat tervetulleita jännittävään ja ikimuistoiseen seikkailuun.

Tänne, tuonne ja ties minne – reilaamalla Eurooppa tutuksi

Jännityksentäyteisen seikkailun kutsuun ovat vastanneet myös Sauli Koskinen ja Saara Silvennoinen. Alun perin Big Brother -tositeeveeohjelmasta tutuksi tullut Sauli Koskinen toimii nykyisin viihdereportterina. Saara Silvennoinen puolestaan työskentelee Fullsteam Managementilla ja toimii muun muassa Koskisen managerina. Kaverukset olivat jo pitkään ehtineet haaveilla yhteisestä seikkailusta. Nyt tuosta unelmasta tuli vihdoin totta.

Meillä on ollut Saulin kanssa jo pitkään unelmissa toteuttaa ”Euroopan Amazing Race”, ja nyt siihen tuli mahdollisuus, kun päätimme suunnata VR:n interrail-matkalle. Lähdimme liikkeelle Lontoosta, josta matka jatkui junalla Pariisiin. Tämä on ollut yksi sellaisista ”pakko kokea” -jutuista, joten halusimme aloittaa reissun sillä. Pariisista matka jatkui Rapalloon ja sieltä Venetsian kautta Amsterdamiin, ja viimeisen viikonlopun vietimme Berliinissä. Tämä on meille siis todellinen seikkailu, jossa majapaikat vaihtuivat hienoista hotelleista telttoihin sekä jokiveneisiin ja ties minne”, summaa Saara Silvennoinen.

sauli koskinen ja saara silvennoinen reissussa

Sauli Koskinen puolestaan odotti reissulta uusia kokemuksia ja kaikenlaisia yllätyksiä. Häntä kiehtoivat myös paikat, joissa ei ollut vielä käynyt. Kohtaamiset paikallisten ihmisten kanssa ja perehtyminen vieraisiin kulttuureihin olivat antoisia ja mielenkiintoisia asioita. Koskisen mielestä oli erityisen kivaa, että hän sai jakaa kokemuksen hyvän ystävänsä kanssa. Se toi reissuun oman erityisen merkityksensä. 

Matkareittejä ja -kohteita on hyvä suunnitella etukäteen, mutta kaikkea ei kannata eikä voikaan lyödä lukkoon. Aina on mahdollista, että suunnitelmia joudutaan muuttamaan matkan aikana. Tällaisia tilanteita varten olisi hyvä olla aina varasuunnitelma takataskussa. Silvennoinen kertookin, että parivaljakko oli jättänyt tietoisesti joitain päiviä ex tempore -matkailua varten. Hän kokee hyvänä asiana sen, että joinakin päivinä voi keskittyä ihan vain oleiluun, lepäilyyn ja kohdalle osuviin yllätyksiin. Välipäivät tuovat mukavaa vaihtelua hektiselle reilaamiselle.

Kokemusten ikuistaminen iso osa matkaa

Matkalla olisi hyvä olla mukana roimasti rohkeutta ja runsaasti intoa kohdata uutta. Tietynlaista ennakkoluulottomuutta ja avoimuutta tarvitaan, jotta matkasta saisi mahdollisimman paljon irti. Opit ja kokemukset voi myös pistää jakoon. Näin reissaajien ystävät, fanit ja muut seuraajat saattavat innostua matkustelemisesta jopa siinä määrin, että maailmankuvaa lähdetään piankin avartamaan. Lisäksi matkakuvien parissa on mukava verestää muistoja. Reissun kuvaaminen ja matkapäiväkirjan pitäminen ovatkin monesti mielekäs tapa dokumentoida ikimuistoisia hetkiä, joita voi sitten elää uudelleen ja uudelleen.

”Reissun ikuistaminen on iso osa koko matkaa. Pitkäaikaisen haaveen toteuttamisessa tärkeää ovat myös muistot. Haluamme nähdä kaiken, kuvata kaiken ja muistaa kaiken. Siksi kamera, joka kulkee joka paikassa mukana, on tosi tärkeä juttu. Meidän luottokumppani matkalla oli Sonyn actionkamera, jota on helppo pitää mukana tilanteessa kuin tilanteessa. Tällä reissulla kuvaamisessa parasta oli kaikki, mitä ei ole etukäteen suunniteltu. Se, mitä matkalla tapahtuu, ikuistetaan”, kertoo Silvennoinen. 

Koskisen ja Silvennoisen tavoin moni reissaaja pitää kuvien ottamista mieluisana ja tärkeänä osana matkaa. Kameralla on mahdollista vangita upeita maisemia ja iloisia hetkiä tunnelmallisiksi kuviksi tai vaikkapa vauhdintäyteisiksi videoiksi. Kuva- ja videotallenteet voidaan postata reaaliajassa nettiin tai näyttää jälkikäteen ystäville ja lähimmäisille. Etenkin extreme-harrasteiden parissa koetut adrenaliinipurkaukset, kuten benji-, base- ja laskuvarjohypyt tai vaikkapa vesijettihurjastelut, keräävät varmasti katselukertoja sosiaalisessa mediassa ja jäävät mieleen myös harrastelijalle itselleen. Kun matkasta jää muistojen lisäksi myös läjäpäin tyylikkäitä otoksia, on reissu ikään kuin kahdesti koettu.

sauli koskinen

”Junalla kulkiessa Eurooppa tuntuu pieneltä”

Toisinaan reissun hektisyys saattaa yllättää. Jos matkakohteita on useita ja aikaa vain rajallisesti, saattaa monikin kaunis maisema ja huomionarvoinen hetki vilistää ohi kuin varkain. Juuri tällaisissa tilanteissa kamera on ensiarvoisen oivallinen matkakumppani. Se voi taltioida hetkiä, joille ei kuvanottohetkellä vielä osaa antaa sen suurempaa arvoa. Parhaimmassa tapauksessa kamera siis kehystää hetken ja kultaa samalla muistot. 

pariisi

Kategoriat