#Reissussa: Janita Aution testissä Panasonic Lumix DC-GX800 -järjestelmäkamera

#Reissussa: Janita Aution testissä Panasonic Lumix DC-GX800 -järjestelmäkamera

Valokuvaaja Janita Aution kädenjälki on monelle tuttu blogeista, mutta lisäksi nuori valokuvaajalupaus on viihtynyt kameran takana tunnettujen suomalaisten artistien, kuten Mikael Gabrielin, kiertueilla.

Janita testasi Panasonic Lumix DC-GX800 -järjestelmäkameraa Puerto Ricon lomamatkallaan. Kamerassa ihastuttivat muun muassa retro-ulkonäkö, pieni koko, kääntyvä näyttö ja hyvälaatuinen 4K-video.

Panasonic GX800 – taskukokoinen mutta tehokas

Panasonicin uutuus Lumix DC-GX800 on Micro Four Thirds –standardin peilitön järjestelmäkamera. Suorituskykyisessä järjestelmäkamerassa on laadukas 4K-videokuvaustoiminto sekä useita aktiiviselle kuvaajalle käteviä ominaisuuksia, kuten sisäänrakennettu WiFi, jälkikäteisen tarkennuksen mahdollistava Post Focus -toiminto sekä mahdollisuus erottaa 4K-videosta laadukkaita still-kuvia

Panasonic GX800

Kompakti kamera kulkee kätevästi mukana lomalla

Panasonic Lumix DC-GX800 on valmistajan kompaktein kameramalli. Se sopii hyvin esimerkiksi lomareissuille, joissa ylimääräistä tavaraa ei haluaa kanniskella mukanaan, mutta haluaa kuitenkin muistoksi laadukkaita matkakuvia. Lomakuvia on helppo jakaa reaaliaikaisesti WiFi-yhteyden avulla suoraan kamerasta sosiaaliseen mediaan ja hallinnoida älypuhelinsovelluksen avulla.

Kevyttä kameraa on helppo käsitellä, sillä suurin osa kameran ulkoisista säädöistä on sijoitettu kätevästi oikean käden puolelle, mistä niihin pääsee helposti yhdellä kädellä käsiksi. 

“Superkevyt ja helppokäyttöinen kamera on ihan loistava reissuun”, kiittelee Janita.

”Yleensä mulla on ollut mukana järkkäri, mutta seuraavalle reissulle en todellakaan enää raahaa painavaa järkkäriä, vaan tällaisen kätevän pienen kameran, jolla saa kuitenkin hyviä lomakuvia!”


Janitalle tyyli on tärkeää, ja Panasonic GX800 kerää valokuvaajalta kehuja myös menneisiin vuosikymmeniin kumartava ulkonäöstään.

”Tyylikkäästä ulkonäöstä ehdottomasti plussaa – retro-ulkonäkö keräsi paljon kehuja!”
TUTUSTU TARKEMMIN KAMERAN OMINAISUUKSIIN >>janita autio panasonic GX800

Laadukas 4K-video tallentaa parhaat lomamuistot

Lomamuistoja on mukava tallentaa still-kuvien lisäksi myös videomuotoon, ja Panasonic GX800:n kanssa kummastakaan ei tarvitse tinkiä, sillä 4K-videokuvasta saa jälkikäteen eroteltua laadukkaita 8 megapikselin still-kuvia. Ominaisuus on hyödyllinen erityisesti liikkuvia kohteita kuvatessa, sillä jokaista videosekuntia kohden on kolmekymmentä still-ruutua, joista voi jälkikäteen valita onnistuneimman.

Eräs kameran parhaista ominaisuuksista on nopea 4K-videokuvaustoiminto, jolla saa kuvattua neljä kertaa tarkempaa videota kuin Full HD:lla.

“4K-video on todella hyvälaatuista, mutta vie myös paljon tilaa. Kannattaa muistaa hankkia tarpeeksi iso muistikortti, ettei sitä tarvitse olla koko ajan tyhjentämässä”, Janita muistuttaa.

Kameran muistikortti on useista matkapuhelimista tuttu MicroSD-koko, mikä mahdollistaa myös muistikortin vaihtamisen kännykän ja kameran välillä.

Kääntyvä kosketusnäyttö apuna videokuvauksessa

Videokuvauksessa moni turvautuu käytännön syistä älypuhelimen etukameraan, mutta Panasonic Lumix DC-GX800 -kameran kanssa siihen ei ole tarvetta. Kameran kosketusnäyttö kääntyy nimittäin kokonaan ylös. Se on erityisen kätevää, sillä kameran voi pitää kädessä selfietä ottaessa tai laskea pöydälle ryhmäkuvaa ottaessa.

“Kokonaan ylös kääntyvä näyttö on aivan loistava fiilisvideoihin ja tubettamiseen, ja kosketusnäyttö helpottaa hommaa ennestään”, ihastelee Janita kääntyvää näyttöä.

Kuvaamista helpottaa myös se, että tarkennuspiste on helppo valita kosketusnäytöltä, ja kosketusnäytön saa halutessaan myös kokonaan pois päältä. Se estää tarkennuspisteen vaihtamisen vahingossa hipaisemalla. Kätevän Post Focus -toiminnon avulla kuvan tarkennusta voi myös säätää jälkikäteen haluamakseen, mikä on erityisen näppärää lähikuvauksessa.

janita autio panasonic gx800

Laadukkaita kuvia myös hämärässä

Lomamatkalla kuvia tulee otettua kuvia niin kirkkaassa auringonpaisteessa kuin basaarien tai yökerhojen hämärässäkin, mutta rakeisia lomakuvia jaksaa harva ihailla jälkikäteen. Erityisesti Janitaa ilahdutti se, että hämärässä kuvaaminen ja tarkentaminen onnistuu tällä kameralla mainiosti.

“Heikossakin valossa saa tosi hyvälaatuista videota”, valokuvaaja kiittelee. ”Aiemmin oon kuvannut GoProlla, ja tällä saa ehdottomasti laadukkaampaa videota hämärässä.”

Kameran DFD-teknologia mahdollistaa nopean tarkennuksen sekä stillkuvissa että videoissa. Optisen kuvanvakaimen ansiosta kuvat eivät tärähdä hämärässäkään. Iloinen yllätys Janitalle oli myös se, että kuviin ei ilmesty kohinaa huonoissakaan valaistusoloissa.

”ISO-arvon sai todella suureksi ilman että se näkyi kuvanlaadussa!” 

Hyvä hinta-laatusuhde

Panasonic Lumix DC-GX800 -kamerassa on 16 megapikselin Live MOS-kenno – siis sama, kuin astetta hintavammassa GX80-mallissa, josta GX800 on kompaktimpi ja edullisempi versio.

Hankkimalla omaan kuvaustarpeeseen sopivan objektiivin kameran hyvästä resoluutiosta saa vielä enemmän irti.

“Kuvanlaatu oli hyvä kittiobjektiivillakin, mutta veikkaan, että hyvillä kiinteillä objektiiveilla kamerasta saisi vielä enemmän irti. Olisi ollut kiva kokeilla myös panoramakuvaa, mutta se jää seuraavaan lomareissuun!”

Kompaktista kamerasta löytyi reissun aikana vain muutamia miinuspuolia.

”Akkua joutui siksi aina välillä jäähdyttelemään, jos kuvasi paljon”, valokuvaaja kertoo. ”Tosin Karibialla oli kyllä tosi kuuma. Myös kameran säätöjä oli alkuun vähän vaikea hahmottaa, mutta pienen tutustumisen jälkeen kameran käyttö alkoi sujua näppärästi”, Janita kertoo.

Peilitön järjestelmäkamera kuuluu monen harrastajakuvaajan kameralaukkuun näppärän kokonsa ansiosta. Myös yhä useampi ammattilaiskuvaaja kantaa täyskennoisen järjestelmäkameran lisäksi mukanaan minijärkkäriä sen hyvän kuvanlaadun vuoksi.

Panasonic GX800 on mainio valinta silloin, kun puhelimen kamera ei riitä, mutta raskasta järjestelmäkameraa ei viitsisi raahata mukana – esimerkiksi lomareissulle, spontaaneihin menoihin ja aktiivisiin päiviin, kun pieni koko, kevyt runko ja helppokäyttöisyys ovat plussaa, mutta kuvanlaadusta ei halua tinkiä.

panasonic lumix dc-gx800

Kategoriat