Viisi vinkkiä vloggaamiseen – haastattelussa Felix Zenger

Viisi vinkkiä vloggaamiseen – haastattelussa Felix Zenger

Hän on yksi maailman parhaimpia beatboxaajia, ja hänen suosituinta videota on katsottu YouTubessa yli 40 miljoonaa kertaa. Maailmankuulu superstara Pharrell Williams kutsui hänet esiintymään kanssaan.

Hän on Felix Zenger, luova moniosaaja, jonka elämässä musiikki on ollut läsnä aina. Viisivuotiaana hän aloitti pianotunnit, ja sen jälkeen on tullut kokeiltua ja koettua monenlaista. Vuosien varrelle on mahtunut kaikenlaista käsipallosta skeittaukseen, kuorolaulusta breakdanceen, vesipallosta telinevoimisteluun. 

Eri harrastusten kokeilujen kautta Zenger on päätynyt pääammattinsa, beatboxauksen, pariin. Hän on myös mm. moninkertainen footbagin Suomen mestari sekä MM-mitalisti. Uusimpina mielenkiinnon kohteina viime vuosina on tullut mukaan kuvaaminen sekä videoiden että still-kuvauksen muodossa.

”Olen tykännyt aina puuhata mahdollisimman paljon itse. Teen paljon soolokeikkoja, ja suuri osa studiotyöskentelystäkin tapahtuu yksin. Myös soololevyni olen julkaissut oman levymerkkini kautta. Videot ja sosiaalinen media ovat olleet minulle erittäin tärkeitä, ne ovat tuoneet mulle yleisöä ympäri maailman”, summaa Zenger.

Hän on tottunut tekemään ja kokeilemaan erilaisia asioita, joten myös videoiden tuottamisen osalta hän tekee paljon asioita itse.

Vloggaaminen ja YouTube tärkeitä menestyksen kannalta

Vloggaaminen ja tubettaminen ovat nousseet viime vuosina suureen suosioon Suomessa. Sosiaalisen median palveluiden käytön kasvu ja mobiililaitteiden video-ominaisuuksien kehittyminen ovat tuoneet korkealaatuisen ja reaaliaikaisen videosisällön jakamisen jokaisen ulottuville. 

Felix aloitti videoiden tekemisen YouTubeen lähes kymmenen vuotta sitten. Silloin YouTube-videopalvelu oli ollut olemassa vasta noin vuoden päivät. 

”Tehtiin ensimmäinen beatbox-video talkoohengellä ja lähes nollabudjetilla. Videosta vastasivat ystäväni Jere Vainikka sekä Lauri Hakala ja audiopuolesta taasen Don Johnson Big Bandin Johannes Laiho. Videolla on nyt lähemmäs 40 miljoonaa katselukertaa YouTubessa”, kertoo Zenger.

Itse Zenger alkoi tehdä videoita muutama vuosi sitten. Hän luottaa edelleen DIY-meininkiin (do it yourself) ja kokee, että videoiden tekeminen ja vlogaaminen on asia, jossa oppii koko ajan uusia juttuja. 

”Katson kuvaamiseen ja leikkaamiseen liittyviä tutorial-videoita viikoittain ja koitan soveltaa niitä omiin videoihin”, kertoo Zenger.

Juuri YouTubella on ollut erittäin tärkeä rooli Felixin menestyksen kannalta. 

 ”Se on toiminut kansainvälisenä jakelukanavana mun musalle, ja mm. sitä kautta oon pääsyt kommunikoimaan suoraan mun fanien kanssa. Monet ulkomaankeikat mulle uusissa maissa, esim. Indonesiassa, El Salvadorissa ja Meksikossa, ovat tulleet nimenomaan YouTuben kautta”, sanoo Zenger.

felix zenger

Kamera kulkee aina mukana

Felix matkustaa paljon sekä kotimaassa että ulkomailla, joten vloggaaminen on hänelle myös tapa jakaa faneille ja seuraajilleen fiiliksiä reissuilta. 

”Nykyään on niin helppoa tehdä videomatskua on-the-go, kun kamat kulkee helposti mukana repussa ja leikkaaminen onnistuu läppärillä, joka muutenkin on aina mukana. Osa videoista on spontaania vlog-tyyppistä matskua esimerkiksi kiertueilta tai studiosessioista, jota ei oikein pysty suunnittelemaan, kun taas treenattuja soittovideoita vierailevien artistien ja muusikoiden kanssa pystyy suunnittelemaan pidemmälle”, tarkentaa Zenger.

Tällä hetkellä Felixin takin taskusta löytyy Sonyn RX100 Mark V -kompaktikamera, joka on vloggausvalmiina koko ajan. 4K-laatuinen video sekä smoothit hidastukset onnistuvat tällä kameralla helposti. 

”Suunnitellumpia videoita, esim. soittovideoita vierailevien artistien kanssa studiolla, kuvaan tällä hetkellä Olympuksen OMD E-M5 Mark II -kameralla, johon mulla on muutama erilainen objektiivi. Eniten käytössä on varmaan Olympus M.Zuiko 12-40mm f/2.8 ED -objektiivi. Kyseessä on Micro 4/3 -järjestelmä, jossa on siis täyskennoa pienempi kenno ja on sitä kautta myös fyysiseltä kooltaan pienempi. Ihan taskuun se ei kuitenkaan mahdu”, naurahtaa Zenger. 

Felixin käyttämä kuvauskalusto vaihtelee tilanteen mukaan, kompromisseja joutuu tekemään esimerkiksi kaluston koon, kuvan ja äänen laadun ja muiden ominaisuuksien osalta.

Tekemällä oppii

Felix rohkaisee kaikkia kokeilemaan enemmän ja suunnittelemaan vähemmän. 

”Musta tuntuu, että omalla kohdalla liika miettiminen vaan hidastaa uusien videoiden tuottamista. Tärkeintä on vaan yksinkertaisesti tuottaa sitä omaa sisältöä ja mielellään säännöllisesti. Paras tapa oppia on tehdä virheitä!”

Felixin mukaan hyvä sisältö löytää kyllä yleisönsä, kun taas huono sisältö ei kiinnosta ihmisiä. Hyvään sisältöön taas päästään oman osaamisen ja jutun kautta. Hänen mukaansa balanssi oman osaamisen, videon laadun ja yleisön palautteen huomioon ottamisen välillä on tärkeää. 

”Jos lähtökohtana on ainoastaan täyttää yleisön toiveita ja tehdä sisältöä, mitä luulee yleisön haluavan nähdä, niin ollaan aika huteralla pohjalla”, korostaa Zenger.

Felixin viisi vinkkiä vloggaamiseen

1. Älä aseta rimaa liian korkealla. Kaikessa kehittyy ja oppii tekemällä, myös esimerkiksi kameralle puhumisessa, vaikka se aluksi saattaakin tuntua hassulta.

2. Tsekkaa tutorial-videoita YouTubesta sitä mukaan, kun ongelmia vaikkapa editointisoftassa tulee vastaan. Kaikkea ei tarvitse osata heti.

3. Paras kamera on se, joka sulla on mukana ja jota käytät – oli se sitten puhelimesi kamera tai kookkaampi järkkäri.

4. Pidä videoiden lähtökohtana oma osaamisesi ja juttusi, älä tee videoita puhtaasti muiden toiveiden pohjalta.

5. Yritä kuvata ja ladata videoita säännöllisesti.

kamerat ja tarvikkeet vloggaukseen

Kategoriat