Viisi vuotta pyörän selässä

Viisi vuotta pyörän selässä

Kotiovesta ulos, hyppy pyörän selkään ja viideksi vuodeksi kiertämään maailmaa polkupyörällä. Voi kuulostaa utopistiselta ajatukselta, mutta suomalaiselle valokuvaajalle Tomi Rantaselle se on pian arkea.

Inarissa asuva 35-vuotias Tomi Rantanen on lähdössä kesäkuun alussa unohtumattomalle matkalle. Tarkoituksena on kiertää ja kokea maailmaa seuraavan viiden vuoden ajan – liikkuen polkupyörällä.

Tomin innostus pyöräreissuihin on osaltaan perintöä hänen isoisältään. ”Isoisä päätti eläkkeelle jäätyään hankkia polkupyörän ja teki pitkiä pyöräreissuja pitkin poikin Suomea. Hän kertoi sitten näiltä reissuilta mielenkiintoisia tarinoita. Siitä jäi kytemään itsellekin kipinä tähän hommaan”, kertoo Rantanen.

Isoisältään perintönä saamalla polkupyörällä Tomi aloitti pyöräilyharrastuksen noin viisi vuotta sitten. Ihan noviisina Rantanen ei pitkälle reissulle lähde. Takana on muutamia pidempiä pyöräretkiä.

”Esimerkiksi kesällä 2015 pyöräilin kaikkiin Suomen kansallispuistoihin. Myös Euroopassa olen ollut parin kuukauden pyöräreissulla”, täsmentää Rantanen.

polkupyöräretki

Tärkeintä ei ole määränpää vaan matka

Tomille tärkeintä matkoilla on havainnoida ja kokea erilaisia paikkoja. Itse pyöräily ei ole pääosassa. ”Aion mennä todella paljon fiiliksen mukaan. Mitään päivittäistä kilometritavoitetta ei ole”, taustoittaa Rantanen.

Myös matkareitti on vielä hyvin avoin.

”Olen suunnitellut reittini kaksi kilometriä kotipihasta valtatien varteen, mutta siitä eteenpäin etenen fiiliksen mukaan. Sen verran olen kuitenkin ajatellut, että lähden todennäköisesti pohjoisen kautta ja Norjan rannikkoa etelään päin. Pitkällä aikavälillä en ole tosiaan reittiä enempää miettinyt. Etelämpään pitänee ehtiä ennen talven tuloa, ettei tarvitse loskassa pyöräillä”, naurahtaa Rantanen.

Valokuvaus tärkeä osa matkaa

Rantanen opiskelee valo- ja videokuvausta, ja kuvaaminen on tärkeä osa matkaa. Innostus kuvaamiseen sai alkunsa ensimmäisiltä pyöräreissuilta vuonna 2013.

”Kävin hienoissa paikoissa ja kuvailin ihan kännykkäkameralla. Aloin miettiä, miten saisin kuvista parempia, ja päätin hankkia vuonna 2014 ensimmäisen järjestelmäkameran”, kertoo Rantanen.

Viiden vuoden reissulla kuvia ja videoita tulee varmasti monen kovalevyn verran. Reissun kuvauskalustoon kuuluvat muun muassa

 

”Kuvaan paljon timelapse-videoita. Aion itse asiassa tältä reissultakin tehdä lukuisia timelapseja. Tarkoituksena on tehdä reissun jälkeen koko viiden vuoden matkasta yksi timelapse-teos. Voi olla, että jopa matkan aikana teen pidempiä timelapse-videoita.”


Kaluston osalta pitää näin pitkällä reissulla varautua siihen, että kameran suljin on vaihdettava todennäköisesti useampaan kertaan. Ehkä myös hankin jonkun peilittömän järjestelmäkameran järkkärin kaveriksi”, kertoo Rantanen.


hellskog

Odotukset matkalta

Rantanen ei halua asettaa matkalle mitään erityisiä tavoitteita tai odotuksia.

”Jos asettaa liikaa odotuksia eivätkä ne täytykään, voi päällimmäisenä fiiliksenä olla pettymys. Haluan elää reissulla hetkessä enkä miettiä tulevaa.”

Rantanen aikoo pääasiassa majoittua teltassa kaupunkien ulkopuolella. ”Tietenkin välillä on hyvä nauttia pienistä mukavuuksista, kuten käydä suihkussa ja majoittua sisätiloissa. Ne ovat kivaa piristystä tällaisella pitkällä matkalla”, kertoo Rantanen.

Mutta miten voi irrottautua tavallisesta elämästä ja lähteä viideksi vuodeksi pyörämatkalle? Tässä juuri piileekin tärkeä pointti: lähes jokainen voi, jos oikeasti haluaa.

”Sinkkuna elävälle se on tietenkin astetta helpompaa. Mutta väittäisin, että lähes missä tahansa elämäntilanteessa voi lähteä tällaiselle matkalle vaikka perheenkin kanssa, jos se on oikeasti se, mitä haluaa tehdä. Ihmisten pitäisi enemmän kuunnella itseään ja tehdä niitä asioita, jotka tekevät heidät oikeasti iloiseksi”, pohtii Rantanen.

telttailua norjassa

Onnea matkaan, Tomi! Saamme kuulla Tomin reissukuulumisia Rajalan Blogissa myös tulevaisuudessa.

Tomin omaa matkablogia voit seurata täällä

Kategoriat