
Testissä Sony FE 400-800mm F6.3-8 G OSS
Sony julkisti uusimman telezoominsa, jonka polttovälialue tekee siitä pisimmälle kurkottavan koko peilittömien täyden kuvakoon objektiiviensa mallistossa.
Sony FE 400-800mm F6.3-8 G OSS telezoom edustaa monessa suhteessa kehittyneempää suunnittelua kuin kesäkuussa 2019 esitelty Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS -objektiivi. Uutuusobjektiivi ei korvaa eikä syrjäytä tuota sisarmalliaan, vaan sen tuotanto jatkuu edelleen.
FE 800-800mm on pituudeltaan 346 mm, ja painaa 2475 grammaa.. Yhdessä vastavalonsuojan kanssa tulee pituudeksi 443 mm. Läpimitta leveimmästä kohtaa eli heti vastavalosuojan bajonettikiinnityksen takaa on 120 mm.
Optisessa järjestelmässä on 27 elementtiä 19 ryhmässä. 6 kpl elementeistä on ED-lasia, tarkoitettu värihajonnan vaimentamiseen, ja lisänä on etulinssin pintaa suojaava fluoriinipäällyste. Objektiivissa on kaksi lineaarimoottoria ja kuvanvakaaja. Sääsuojausta riittää koko objektiivin mitalta, ja soviterenkaan ympärillä on tiiviste suojaamassa roiskevedeltä. Lähin tarkennusetäisyys 400 mm polttovälillä on 170 cm, jolla pääsee 1:4,2 kuvautumissuhteeseen. Vastaavasti 800 mm polttovälillä luvut ovat 350 cm ja 1:4,5. Objektiivin kanssa voi käyttää Sonyn 1.4x ja 2x telejatkeita. APS-C -rajauksella tulee kinovastaavuudeksi 600-1200 mm.
Tarkennusrengas on kytketty objektiiviin sähköisesti, joten etäisyysasteikkoa ei ole. Objektiivi tottelee käsitarkennusta vaikka kesken automaattitarkennuksen. Terävyysalueasteikkoa ei myöskään ole, eikä sitä olisi voinut tehdäkään objektiiviin jota zoomataan rengasta kiertämällä. Himmentimen lehtiä on 11 kpl, ja ne on pyöristetty. Himmenninrengas on jätetty pois. Toimintokatkaisimia on objektiivin kyljessä yhteensä viisi.

Toimintokatkaisimet
Automaattitarkennus päälle/pois
Full Time DMF (tarkennusrenkaan käyttö aktivoi käsiterkennuksen, myös AF-C -automaattitarkennuksella) päälle/pois.
Tarkennusalueen rajoitin (koko etäisyysskaala, 10m - lähin tarkennusetäisyys, ääretön - 8m.
Kuvanvakaaja päällä / pois
Kuvanvakaajan käyttötavat: normaalikäyttö, panorointi, epätasaisesti liikkuvat kohteet.
Lisäksi objektiivissa on kolme ohjelmoitavissa olevaa tarkennuksen lukituspainiketta.
Objektiivin mukana toimitetaan bajonetilla kiinnittyvä vastavalonsuoja, jonka voi laittaa paikalleen myös nurinpäin, kuljetusta varten. Vastavalosuojan etureuna on päällystetty kumimaisella aineella vaimentamaan pienet töytäisyt. Pehmustettu kuljetuspussi kuuluu myös toimitukseen. Suodinkoko on 105 milliä

Vastavalonsuojassa on luukku, jonka kautta pääsee pyörittämään polarisaatiosuodinta tai portaattomasti säädettävää ND-suodinta.
Ostokselle on kahden vuoden tehdastakuu.
Havaintoja
Objektiivin zoomausalue kattaa useimmat urheilu- ja eläinkuvaajien käyttämistä polttoväleistä.
Se ei kuulu valmistajansa Master-sarjaan, mistä päätellen on mekaanisessa ja optisessa rakenteessa toteutettu joitakin säästöjä. Maltillista valovoimaa voi kompensoida nostamalla ISO-herkkyyttä, ja kuvanvakaajan avustuksella saa vakuuttavan teräviä valotuksia, kunhan kuvauskohde ei säntäile.
Objektiivin käyttäjiksi on ajateltu edistyneitä valokuvauksen harrastajia ja puoliammattilaisia.
Käsivaralta kuvatessa kiinnittyi huomio siihen, miten hyvin objektiivi pysyi tasapainossa yhdessä rungon kanssa. Zoomausrengas on leveä, ja koko polttovälialue oli hallinnassa alle 1/4 renkaan kierroksella. Otetta ei siis tarvinnut kuvatessa muuttaa. Toinen positiivinen havainto oli, että zoomaus ja tarkentaminen eivät vaikuttaneet objektiivin fyysisiin mittoihin, eikä painopiste lähtenyt vaeltamaan. Polttoväliä pidennettäessä ei objektiivin etuosa lähtenyt työntymään kohti kuvausaihetta, kuten monet telezoomit tekevät.

Tumpelo lintukuvaaja lähestyi puolikesyä sorsaa objektiivin pisimmän polttovälin turvin. Kontrastia ja valotusta korjattu Photoshopissa, mutta terävöittämistä ei kuva tarvinnut.
Automaattivalotus, kuvanvakaajat käytössä, sarjakuvaus. Kuvauspaikka: Roihuvuoren kanava, Helsinki. Sony a7r V, 1/500, f/8, ISO 500
Tarkennusmoottori selviytyi tehtävästään napakasti ja ilman turhaa melua. Se on riittävän hiljainen videokuvaukseen.
Objektiivilla pääsi kuvaamaan hiukan lähempää kuin mitä tehdas ilmoittaa. 400 mm polttovälillä pääsi 168 cm etäisyydelle aiheesta, jolloin kuvaan mahtui 10 x 15 cm kokoinen kohde. 800 mm kohdalla tuli kuvausetäisyydeksi 344 cm, ja kohteen koko oli sama 10x15 cm.
Kuvanvakaajan toimintokatkaisimet objektiivin kyljessä toimivat yksiselitteisen johdonmukaisesti. Asento 3 on tarkoitettu hankaliin tilanteisiin, jolloin aihe liikkuu arvaamattomasti sinne tänne. Sitä kannattaa käyttää myös silloin, kun haluaa vakauttaa etsinkuvan mahdollisimman tehokkaasti. Objektiivi toimitetaan jalustasovitteella varustettuna. Siinä on reilunkokoinen kiristysnuppi, jolla objektiivin kiertäminen lukitaan, vaikka hansikkaat kädessä. Sovitteessa ja objektiivirungossa on kierrolle merkinnät 90 asteen välein, mutta niitä ei ole pykälöity. Tasapainoisuudestaan huolimatta objektiivi painaa yli kolme kiloa yhdessä kameran kanssa. Yksijalkajalusta eli monopodi on miltei pakollinen apuväline.

Artisti Hugo TET-harjoittelijana MTV:n viihdeohjelma Putouksen suorassa lähetyksesssä. Automaattivalotus, kuvanvakaajat käytössä, sarjakuvaus, monopod-jalusta. Kuvausetäisyys vähän yli 20 metriä.
Kuvauspaikka: Angel Films Studio, Helsinki. Sony a7r V, 1/320 s. f/6,3, ISO 12800
Suorituskyky
Objektiivi teki yhtä terävää jälkeä testissä kätetyn Sony a7r V -kameran kennon kanssa, kaikilla testatuilla polttoväleillä ja jo täydellä aukolla, kun tuloksia katsottiin kuvan keskikohdilta. Himmennettäessä saatiin kontrasti ja resoluutio paranemaan nurkissa, ja jo valmiiksi lievä vinjetointi vaimeni samalla.
Geometrisen virheen – lievän tyynyvääristymän – korjaa kätevimmin suoraan kamerassa, koska objektiivin korjausprofiili on käytettävissä jo kuvausvaiheessa. Kromaattinen aberraatio loisti poissaolollaan, eikä siis tarvinnut mitään korjauksia.
Sony FE 400-800mm F6.3-8 G OSS on hyvä valinta hintatietoiselle, jonka tarve pisimmille polttoväleille on satunnaista - tarvitsematta tinkiä optisesta laadusta.

Kuvat ja teksti: Timo Ripatti
Timo Ripatti on valmistunut valokuvaajaksi Lahden Muotoiluinstituutista. Hän on uransa varrella ollut PR- ja mainoskuvaaja, ja tämän jälkeen useat vuodet aikakauslehtikuvaajana. Monille Timo on tullut tutuksi valokuvauskurssien vetäjänä sekä kameroiden ja objektiivien testaajana.