Testissä Canon RF 100-300mm F2.8 IS USM

Testissä Canon RF 100-300mm F2.8 IS USM

Canon RF 100-300mm F2.8 L IS USM on valovoimainen telezoom, jonka ominaisuudet ovat parhaimmillaan kun kuvataan nopeita tilanteita vähäisessä valaistuksessa.

Se on suunniteltu Canonin peilittömiin täyden kuvakoon kameroihin.

Objektiivi painaa 2650 grammaa, ja on kuljetusasennossaan 323 mm pituinen.
Optinen rakenne koostuu 23 elementistä 18 ryhmässä.
Heti etulinssin takana on fluoriittielementti, ja seuraavana UD (Ultra-low Dispersion) lasielementti.
Niitä on yhteensä neljä, korjaamassa kromaattista aberraatiota.
Järjestelmässä on lisäksi yksi painevalumenetelmällä lasista valettu (GMo) asfäärinen elementti. Sisäisissä linssipinnoissa on käytetty SSC (Super Spectra Coating) ja ASC (Air Sphere Coating) -päällysteitä torjumassa sisäisiä heijastuksia ja haamukuvia. Lisäksi on etulinssin pinta päällystetty fluoriinilla, joka torjuu tahroja ja pisaroita.
Objektiivi on sääsuojattu.

Linssielementit

Fluoriittielementti     |     UD-elementit     |     asfäärinen GMo-elementti
Katkoviivalla merkityt linssipinnat on päällystetty ASC-pinnoitteella

 

Sekä automaatti- että käsitarkennusta varten on käytössä kaksi nano-USM -lineaarimoottoria. Kuvanvakaajan teho on tehtaan ilmoituksen mukaan 5,5 EV, ja yhdessä kameran kanssa aina 6 EV. Himmentimen lehtiä on 9, ja ne on pyöristetty. Suodinkierre on 112 mm. Objektiivin mukana toimitetaan vastavalonsuoja, tyyppiä ET-124, ja tukeva kuljetuslaukku. Suositushinta on 12735 euroa. Objektiiville on kahden vuoden takuu.

Havaintoja

Objektiivin kumipäällysteinen tarkennusrengas kiertyy kevyesti. Se ei ole mekaanisesti kytköksissä tarkennusmoottoreihin, vaan kiertyy vapaasti, ilman rajoittimia. Tästä syystä ei renkaalle ole etäisyys- , eikä terävyysalueasteikkoa.100 millin polttovälillä tarvitaan 60 asteen kiertomatka lähimmästä tarkennusetäisyydestä äärettömiin. 300 mm kohdalla kierto on 460 astetta ja n. 200 astetta jos rengasta kierretään nopeasti.

Objektiivi tarkentuu 180 senttiin kaikilla sen polttoväleillä.

100 mm polttovälillä on kuva-ala lähimmällä tarkennusetäisyydellä 43x65 cm, kuvaussuhteella 0,06x (1:16,7). 300 mm asennossa tulee kuvautumissuhteeksi 0,16x (1:6,25), jolloin kuva-alan kooksi tulee 14x22 cm.

Isompaan kuvautumissuhteeseen pääsee, kun käyttää

  • loittoputkea

  • lähilinssiä

  • telejatketta

100-300_ja_2x_telejatke

Kiinnitys runkoon on tukevaa terästä ja varustettu kumisella tiivisterenkaalla. RF 2x -telejatke osoittautui tärkeäksi lisävälineeksi.

Canon ei valmista RF-sovitteelle loittorenkaita, mutta niitä voi hankkia muilta valmistajilta. Kannattaa varmistaa, että loitossa on sähköiset kontaktit, jotka oikeasti kytkeytyvät sekä kameraan että objektiiviin. Vain siten voi varmistaa, että kuvanvakaaja, tarkennus ja korjausprofiilit toimivat oikein. Loittorengas vaimentaa objektiivin valovoimaa.

Lähilinssi kiinnittyy suodinkierteeseen, ja sen avulla voi diopterivoimakkuudesta riippuen päästä melko lähelle tai hyvin lähelle. Se ei vähennä objektiivin valovoimaa.

Telejatke pidentää objektiivin polttoväliä, mutta lähin tarkennusetäisyys pysyy samana. Kohde näyttää suuremmalta – ja valovoima vähenee. Esim. RF 2x telejatke vaikuttaa kahden aukkoarvon verran, jolloin f/2,8 objektiivista tulee f/5,6-valovoimainen ja sen uudeksi polttovälialueeksi 200-600 mm. RF 1.4x -telejatkeella lukemat ovat f/4 ja 140-420 mm.

Sinisorsa

Objektiivi tukee kaikkia kamerarungon ominaisuuksia. Sinisorsan kuvaus tihkusateessa sujui käsivaralta. Automaattivalotus, silmätarkennus, kuvanvakaajat käytössä, RF 2x -telejatke.

Kuvauspaikka: Roihuvuoren kanava, Helsinki. Canon EOS R1, 1/1800 s, f/6,3 ISO 8000

Tarkennusrenkaan edessä on reilunkokoinen zoomausrengas. Sen etuosassa on levennys, joka tarjoaa hyvän tarttumiskohdan. Kiertomatka polttovälien ääripäiden välillä on 80 astetta.

Aivan objektiivin etuosassa olevan ohjelmoitavan renkaan voi muuttaa himmenninrenkaaksi, mutta sille voi antaa muitakin tehtäviä kuten valotuksen korjaus tai ISO-herkkyyden valinta. Renkaan liike on pykälöity, ja nimenomaan himmenninkäytössä se on asia jota videokuvaaja vähän vierastaa. Pykälöinnin voi poistaa valtuutetussa huollossa.

Objektiivin vasenta sivua koristaa katkaisijoiden rivi. Ne ovat kohopintaisia, mutta upotettu syvennyksiin. Niistä saa otteen vaikka hansikkaat kädessä, ja niiden välimatka varmistaa että oikean katkaisijan löytää muistinvaraisesti, ilman että tarvitsee ottaa kameraa silmältä.

Katkaisijoissa on sen verran kitkaa, että ne eivät ihan vahingossa muuta säätöasentojaan.

Noiden katkaisijoiden lisäksi on objektiivin etuosassa ohjelmoitavat painikkeet, joiden tehdassäätö on automaattitarkennuksen lukitus valitulle etäisyydelle. Ne voidaan ohjelmoida muuhunkin tarkoitukseen, samalla tavalla kuin kameran rungon Fn-painikkeet.

Katkaisijat

 

 

 

Katkaisijat ylhäältä

 

Tarkennusetäisyyden esivalinta / Asetus / Palautus

Täysi tarkennusalue / 6m-ääretön

Automaattitarkennus / Käsitarkennus

Kuvanvakaaja päällä / pois

Kuvanvakaajan hienosäätö 1: liikkumattomat kohteet / 2: liikkuvat kohteet / 3: arvaamattomasti liikkuvat kohteet



Objektiivi on sääsuojattu. On aihettakin, koska useimmat ulkoilmatapahtumat järjestetään suunnitellun aikataulun mukaan, satoi tai paistoi. Sääsuojaus pitää pisarat objektiivin ulkopuolella, ja myös pölyn. Tiiviyttä edesauttaa, kun tarkentaminen ja zoomaus tapahtuvat kokonaan objektiiviputken sisällä, ilman että sen ulkomitat muuttuvat.

Suodinkierteen läpimitta on 112 mm. Tuon kokoiset suodattimet ovat melko kalliita, ja niiden valikoima on suppea. Voisi odottaa, että objektiivissa olisi sen takaosassa suodinkotelo vaikkapa 52 mm kierteelle. Sille ei kuitenkaan olisi sijoituspaikkaa, koska takimmaiset linssielementit ovat juuri kohdalla, lähellä bajonettirengasta.

Vastavalonsuoja on muovia, ja kiinnittyy paikalleen kiristysnupista, ja kuljetusta varten sen saa nurinpäin.

Objektiivin pohjapuolta hallitsee reilunkokoinen kiinnitysjalka. Siinä ei ole Arca-Swiss -tyyppistä uritusta jalustan pikakiinnitystä varten.

Kameli

Suhteellisen isolla valovoimalla pääsee pehmentämään taustaa, ja pääkohde nousee selkeämpänä esiin. Automaattivalotus, silmätarkennus, kuvanvakaajat käytössä.

Kuvauspaikka: Korkeasaari, Helsinki. Canon EOS R1, 1/160 s, f/2,8 ISO 100

Canon RF 100-300mm F2.8 L IS USM:n zoomauskerroin on hiukan vaatimattomasti 3, mutta polttovälialue kattaa tavallisimmat kuvauskohteet. Objektiiville ei ole kasaan painettavaa kuljetusasentoa, kuten niin monessa zoomissa nykyään on. Se on heti valmis käyttöön. L-sarjan Canon-zoomeissa pysyy valovoima samana koko zoomausalueella, niin tässäkin yksilössä.

Objektiivin lyhyimmät tarkennusetäisyydet osoittautuivat paremmiksi kuin valmistaja oli ne ilmoittanut. 100 mm polttovälillä pääsi tarkentamaan 1686 mm etäisyydelle, ja 300 mm kohdalla 1747 milliin.
Objektiivia voi mainiosti käyttää kinokennoisten runkojen lisäksi myös EOS R7- ja EOS R10 -kameroiden kanssa. Niiden APS-C -formaatin kennot tuottavat objektiiville 160-480 mm kinovastaavuuden – valovoimasta tinkimättä. Polttovälin näennäinen pidentyminen ja todellinen kuvakulman kaventuminen antavat kaivattua ulottuvuutta yksityiskohtien kuvaamiseen..

Objektiivin parhaat resoluutioarvot saatiin testitauluvalotusten perusteella aukoilla 2,8-11, kaikilla mitatuilla polttoväleillä.Ne ylittivät vaikeuksitta Canon EOS R1 -kameran 24 MP kennon teoreettisen maksimiresoluution. Objektiivin suorituskyky riittäisi vielä R5 -kameran 45 MP tarkkuudelle. Useissa zoom-objektiiveissa huononee resoluutio kun polttoväliä pidennetään, kun nyt testattu ei osoittanut tuosta minkäänlaista merkkiä.

Geometrinen virhe oli lyhyimmillä polttoväleillä tynnyrivääristymä-tyyppistä ja sitä voimakkaampaa, mitä lyhyemmästä polttovälistä oli kysymys. Se korjautui näkymättömiin 140 mm polttovälillä, ja tästä eteenpäin oli virhe tyynyvääristymä-tyyppistä. Nuo virheet korjautuvat kokonaan näkymättömiin jo kuvatessa, jos on aktivoinut kameran korjausprofiilitoiminnon. Yleensä se onkin tehdassäätöisesti päällä jo silloin kun kameran ottaa käyttöön ensimmäistä kertaa.

Kromaattinen aberraatio, objektiivivirhe joka saa ääriviivat punertamaan tai vihertämään lähellä kuvan reunoja, loisti poissaolollaan. Tulos muistutti kiinteäpolttovälisten objektiivien toistokykyä. Myös vinjetoinnin pystyi häivyttämään jälkikäteen omien mieltymysten mukaisesti, mikä onkin parempi metodi kuin railakkaan perusteellinen automaattinen korjaus.

Peurat

Objektiivissa on kiinteäpolttovälisen kuvanlaatu, ja zoomin käyttömukavuus. Automaattivalotus, silmätarkennus, kuvanvakaajat käytössä.

Kuvauspaikka: Korkeasaari, Helsinki. Canon EOS R1, 1/1800 s. f/6,3 ISO 8000

Objektiivityyppi
Telezoom
Objektiivin kiinnitys
Canon RF
Polttoväli, (APS-C)
100-300mm (160-480mm)
Aukkoalue
f/2.8-22
Diagonaali kuvakulma, astetta
24° - 8°15'
Kuva-ala lähimmällä tarkennusetäisyydellä
120x160mm (50mm)
Kuvanvakain
5,5-6 EV
Linssirakenne
23 elementtiä, 18 ryhmää
Erikoiselementtejä
asfäärinen Gmo-elementti, 4kpl UD-elementtejä, fluoriittielementti, erikoispinnoitteita
Etäisyysnäyttö
Ei
Terävyysaluenäyttö
Ei
Lähin tarkennusetäisyys
180 cm
Maksimi kuvautumissuhde
0,16x (300m)
Tarkennus
automaatti- ja käsitarkennus
Tarkennustapa
sisäinen, Dual Nano (USM)
Himmenninrengas
ohjelmoitavissa
Himmentimen lehtiä, kpl
9
Vastavalonsuoja
toimitusvarusteena
Muita tietoja
 
Paino (g)
2650
Pituus (mm)
323
Halkaisija (mm)
128
Suodinkierre
12 mm
Hinta
12735 €
Maahantuoja
Canon Oy
TimoRipatti_1000x1000

Kuvat ja teksti: Timo Ripatti

Timo Ripatti on valmistunut valokuvaajaksi Lahden Muotoiluinstituutista. Hän on uransa varrella ollut PR- ja mainoskuvaaja, ja tämän jälkeen useat vuodet aikakauslehtikuvaajana. Monille Timo on tullut tutuksi valokuvauskurssien vetäjänä sekä kameroiden ja objektiivien testaajana.

Tilaa Rajalan uutiskirje