Hyvällä asialla

Rajala - hyvällä asialla main


Toimimme yhteistyössä Silent Heroes Foundationin ja valokuvaaja Jere Hietalan kanssa.


Sarvikuonojen salametsästäjien aktiivisuus on lisääntynyt Namibiassa. Valokuvaaja Jere Hietala matkusti Namibiaan kymmenen päivän ajaksi Silent Heroes Foundationin jäsenten johdattamana kuvaamaan puistonvartijoiden arkea, salametsästystä torjuvia yksiköitä ja maan kaunista luontoa eläimineen. Syntyneet kuvat ovat esillä Postitalon myymälässämme 13.2.2015 saakka. Kuvat ovat myös myynnissä ja kaikki tuotot menevät lyhentämättömänä Silent Heroes Foundationille.


Silent Heroes Foundationin tavoitteena on suojella uhanalaisia eläimiä. Yhdistyksen on perustanut ja sitä johtaa eläinlääkäri vuosien kokemuksella Afrikan villi- ja kotieläimistä. Yhdistys tukee yli 20 projektia Saharan eteläpuolella toimittamalla tärkeitä tarvikkeita eläinlääkäreille ja luonnonsuojelijoille, tarjoamalla välineistöä ja koulutusta puistonvartijoille, sekä tutkimalla ja valistamalla tautien siirtymisestä kotieläinten, villieläinten ja ihmisten välillä.kuva: Jere Hietala

Kuva: Jere Hietala

 

Jere Hietala kuvasi villieläinten suojelijoiden työtä Namibiassa ja tyrmistyi näkemästään

Namibian piti olla salametsästäjien suhteen rauhallinen paikka, mutta totuus oli jotain aivan muuta

Yössä murisi leijona. Eloonjäämisvietti oli herkistänyt valokuvaaja Jere Hietalan, 34, aistit niin, että hän kuuli hyttysen lennon.

Päivällä Hietala oli saapunut salametsästystä ehkäisevän suojelupartion matkassa villieläimiä täynnä olevaan namibialaiseen laaksoon. Hänen aikeenaan oli kuvata suojelupartion työtä.

Vuoren rinteeltä katsottuna leijonien, sarvikuonojen ja elefanttien täyttämä laakso näytti paratiisilta. Perillä kymmenen hengen ryhmää odotti autio leiri, jonka GPS-laitteeseen leirin hylännyt vartija oli kirjoittanut lähteneensä leijonia pakoon.

Illalla ryhmäläiset painautuivat tiiviisti yhteen nukkumaan mennessään. Vain eteläafrikkalainen selviytyjäkuuluisuus Hein Vosloo asettui sisäänkäynnin eteen, rojahti makuupussin päälle ja vaipui syvään uneen. Mutta hän on kertonutkin African survival -kirjassaan tappaneensa Sambian erämailla 22 mustaa mamba-käärmettä yhden päivän aikana.

Hietala ei saanut unta. Hän tajusi, että leiripaikkaa ympäröivä, 70 sentin korkuinen, terävillä, mutta romahtaneilla puukepeillä vahvistettu kiviaita suojeli partiota yhtä tehokkaasti kuin grillatun lihan hajun leijonien nenästä pois pitäneet, nippusiteillä viritetyt pressut.

"Kun ihmettelin, eikö kukaan aio valvoa, kaveri katsoi minua silmiin ja vastasi, että 'kyllä me herätään ensimmäiseen puraisuun'. Nauroin ensin hervottomasti, kunnes tajusin, ettei se ollut vitsi."

Kun sama mies tuli ase mukanaan Hietalan kanssa yöllä virtsalle, Hietala sanoi: "Jos leijona nappaa minut nyt, älä tapa sitä. Me olemme sen kotona vierailijoina, joten anna sen nauttia illallisensa rauhassa."

Hietala alkoi kartoittaa kaksi vuotta sitten, miten hän voisi kuvata salametsästyksen vastaista toimintaa Afrikassa. Hän on aiemmin kuvannut muun muassa kuuluisuuksia Kimi Räikkösestä rap-artisti 50 Centiin ja työskennellyt Youtube-videoillaan nettihitiksi nousseen Sara Maria "Smoukahontas" Forsbergin toisena managerina.

Hietala sai pitkään vain kieltäviä vastauksia, kunnes amerikkalainen hyväntekeväisyysjärjestö Silent Heroes Foundation myöntyi. Lokakuussa mies lensi videokuvaaja Joonas Kenttämiehen kanssa kymmeneksi päiväksi Namibiaan.

"Namibian piti olla salametsästyksen suhteen rauhallinen paikka, mutta siellä ollessani kolme sarvikuonoa tapettiin – sieltä lähdettyäni neljä."

Hietalan mielestä kyseessä oli niin sanottu sisäpiirin keikka.

"Homma on korruptoitunutta, hallitukset ovat siinä mukana. Minusta salametsästys on terrorismia. Tuomioita pitäisi joko koventaa niin kuin Botswanassa, jossa salametsästäjän saa itse teosta tavattuna ampua, tai saada kontrollointiin mukaan kansainvälinen tuomioistuin."

Hietala oli suojelemassa eläimiä jo 2000-luvun puolessa välissä. 2006 hän kuvasi ja värväsi kaverinsa malleiksi Animalian turkissomisteiden vastaiseen Ink not Mink -kampanjaan. Namibian keikalla pelissä oli enemmän: 20 000 euroa omaa rahaa ja pyrkimys maksaa eläimille takaisin.

"Sarvikuono on ollut maapallolla dinosaurusten ajoista. Me olemme olleet täällä vasta vähän aikaa, mutta teemme käärmeestä laukun ja leikkaamme gorilloilta tassut, että joku saisi kivan tuolin."

Hietala ajatteli, että tekemällä reissusta valokuvanäyttelyn ja sijoittamalla rahat tärkeään työhön, hän antaa jotain takaisin esi-isilleen eli eläimille.

Samalla reissulla Namibiaan Hietala näki sarvikuonon, jota oli ammuttu kymmenen kertaa. Kallossa oli yksi reikä, takajaloissa useita.

Hietalan mukaan noin 420 000 euron arvoiset sarvet käyvät hyvin kaupaksi. "Kun sarvikuonoja ei enää löydy, on alettu tappaa leijonia ja kirahveja. Hinnat ovat nousussa."

Suurien palkkioiden takia kuiviin vuotaneelta sarvikuonoltakin oli revitty sarvi irti. Sarvi jauhetaan lääkkeeksi, jonka uskotaan tehoavan reumatismiin, syöpään ja kuumeeseen.

"Tuollainen taikausko on ollut tuhansia vuosia voimassa. Sarvi on lääketieteellisesti todistetusti kynttä, joka parantaa syövän yhtä tehokkaasti kuin kynsien pureskelu!"

Hietala on äkäinen. Hän unelmoi tontista, jossa loukkaantuneita villieläimiä voisi hoitaa.

"Joka kerta kun tapetaan sarvikuono, tapetaan osa ihmisyyttä. Olemme tappaneet 40 vuodessa 40 prosenttia maailman villieläinkannasta. Se ei käy."


Lähde: Helsingin Sanomat 9.1.2015.


Jere Hietalan Wildlife-valokuvanäyttelyn avajaiset 9. 1.  Rajala Pro Shop Postitalossa, näyttely avoinna yleisölle 10.1. alkaen.

 

Rajala Pro Shop välähdyksiä haastatteli Jere Hietalan 9.10.2014 juuri ennen Namibian matkaa.
Lue haastattelu