Muotokuvauksessa on lupa heittäytyä

Kuvajournalisti ja kuvataiteilija Meeri Koutaniemeä inspiroituu aistien kautta. Hän aloitti kuvaamisen kulkiessaan kaupungilla pienen filmikameran kanssa. Valot, varjot ja niiden välinen jännite kiehtoivat ja vetivät mukaansa.

Yksinoleminen on erakkoluonteiselle Meerille tärkeää. Mielikuvitus saa vallan, eikä muiden vaatimukset tai odotukset ole paikalla asettamassa turhia paineita. “Hiljaisuus on ääni, joka rauhoittaa mua eniten,” Meeri kertoo. Uuden oppiminen on journalistin ammatissa olennaista. Meeri valitsee sisällöt projekteihinsa nimenomaan sen kautta, mikä häntä kiehtoo tai mitä ei vielä ymmärrä. Tabujen ja normien ulkopuolisten aiheiden käsittely voi olla raskasta, mutta vaikeat aiheet on usein helpommin käsiteltävissä tarinan kautta. “Normaalin ja totutun kyseenalaistaminen motivoi mua käyttämään tarinankerrontaa yhtenä aktivismin välineenä,” Meeri toteaa.

Yksinolemisen vastapainona, muotokuvauksessa kiteytyy yhteys kuvattavaan. Meerin loputon kiinnostus ihmisiin näkyy panostuksessa yksityiskohtiin. Muotokuvauksessa on lupa heittäytyä. Kamerakaluston on vastattava mutkattomasti kaikissa tilanteissa, jotta pienen vain sekunnin läsnä oleva hetki saadaan ikuistettua. “Mulle kamerateknisyys on sitä, että tunnen työvälineeni niin hyvin, että se tuntuu luovuuden jatkeelta.”

“Yhteys kuvattavan ja kuvaajan välillä on tämän työn merkityksellisin kokemus.”

Meerin luottokalusto

SIMELIUS SIMELIUS

Simelius Simeliukselle studio on visuaalinen laboratorio...

MIRA & THILDA BERGLIND

Valokuvaajasiskoksille Mira ja Thilda Berglindille valokuvaus toimii portaalina sisäisen ja ulkoisen maailman välillä...

DANIEL TAIPALE

Daniel Taipale on Instagram-ajan tutkimusmatkailija...

MARKUS VARESVUO

Markus Varesvuo metsästää täydellistä lintukuvaa...

MARTINA WÄRENFELDT

Martina Wärenfeldtin sisäinen taiteilija on päästetty vapaaksi...

Tilaa Rajalan uutiskirje

Copyright © 2019 Osakeyhtiö Osk. Rajala