Kehittyvä tekniikka tuo uusia ulottuvuuksia lintukuvaukseen

Markus Varesvuo on kuvannut lintuja ammatikseen vuodesta 2005 lähtien. Kuvaaminen tuli osaksi lintuharrastusta vasta hieman myöhemmin, mutta linnut ovat kiinnostaneet lapsesta saakka. “Halusin oppia, että mikä lintu on ton hienon laulun takana ja sillä tiellä mä oon edelleen.” Ensimmäiset kuvansa Varesvuo otti 13-vuotiaana isältään lainaamalla kalustolla. Nyt kehittyvä tekniikka on antanut aivan uusia ulottuvuuksia lintujen kuvaamiseen.

"Mitä enemmän vietät aikaa luonnossa, sitä parempia kuvia saat. Usein yhtä onnistunutta kuvaa varten kuvia pitää ottaa kymmeniä tai satoja." Lintukuvaamisen lähtökohtana on Varesvuon mielestä hyvä lajituntemus. “Pitää tietää, mitkä lajit ovat arkoja ja mitä pitää esimerkiksi kuvata etäämmältä pitkillä polttoväleillä," Markus toteaa.

Hyvä lintukuva voi syntyä monista elementeistä. Yhtä hyvää kaavaa ei ole. Markuksen mukaan tärkein elementti on ehdottomasti valo, mutta hän muistuttaa, että se ei yksin riitä. Se on monen osatekijän summa ja kun palat loksahtavat kohdalleen, lopputulos on taattu.

“Onnistumisen tunne on edelleen näidenkin ikävuosien jälkeen yhtä huumaava.
Sä usein tunnet sen selkäytimessä, ennen kun sä oot ehtiny katsoa kuvaa kameran takanäytöltä. Se on siinä."

Markuksen luottokalusto

DANIEL TAIPALE

Daniel Taipale on Instagram-ajan tutkimusmatkailija...

MARTINA WÄRENFELDT

Martina Wärenfeldting sisäinen taiteilija on päästetty vapaaksi...

MIRA & THILDA BERGLIND

Valokuvaajasiskoksille Mira ja Thilda Berglindille valokuvaus toimii portaalina sisäisen ja ulkoisen maailman välillä...

SIMELIUS SIMELIUS

Simelius Simeliukselle studio on visuaalinen laboratorio...

MEERI KOUTANIEMI

Meeri Koutaniemelle valokuva on aktivismin väline...

Tilaa Rajalan uutiskirje

Copyright © 2019 Osakeyhtiö Osk. Rajala